Rösta inte på den som skriker ”FY” till sin hund


Norra Björstorp den 19 augusti 2022
FREDAGSFUNDERINGAR FRÅN EN LANTLOLLAS UTPOST

Valet i september är ett skrämmande vägskäl. Det handlar om människosyn och om vårt sätt att förhålla oss till vår framtid tillsammans med Moder Jord. Det handlar också om hur ett lands välfärd ska mätas, om hur de politiska visionärerna och tänkarna genererar sämre ”clickbait” än de som vill ”skjuta skarpt”. Och det handlar om hur vi vill använda vår medborgerliga makt, rättighet och skyldighet för att peka ut den riktning vi vill att världen ska ta.

Nånstans gick vi kanske lite vilse…
och ibland måste man analysera kartan som ledde till ”vilse”, fokusera på målet, lära sig använda kompassen och för guds skull erkänna att man egentligen höll karten upp-och-ner under en period när man sålde ut ”den svenska modellen” för en spottstyver.
Det sistnämnda går inte att göras ogjort, och kanske är det så att man i detta valet måste välja bort de kartläsare som inte har som mål att alla ska hitta fram. Se till att de som är beredda att offra många för att några ska klara sig, inte blir de som styr vår framtid och vårt öde.

Helt enkelt: Rösta på den vars avsikt man uppfattar som god, rättvis och inkluderande. Den som tänker framåt, som fäster blicket mot ett vackrare mål och som har en politisk vision av en bättre värld för ALLA och inte bara för dem som fötts i ”rätt” land, ”rätt” bostadsområde eller av ”rätt” föräldrar. Med ”rätt” hudfärg och ”rätt” könstillhörighet.

Vi står vid ett vägskäl. Ett väldigt mycket symboliskt och tongivande vägskäl.
Jag hoppas….hoppas verkligen…att detta val ska visa att de allra flesta gillar den demokratiska idéen och det inkluderande samhället. Att de flesta fortfarande tror att även den som hamnat fel, kan hamna rätt med relevant hjälp och vägledning… Se igenom de riktningsvändande symbolförslag och odemokratiska irrfärder som dyker upp i valrörelsen. Här tänker jag t ex på förslaget att döpa om Kriminalvården till Staffverket – vilket i min värld är ett synnerligen urdumt förslag redan vid första anblick. Ett symbolförslag som kommer att göra ofattbart mycket mer skada än nytta om det skulle förverkligas.

Låt mig förklara hur jag menar med följande:
Många av oss som aktivt tränar djur (jo, jag gör ju det, som bekant), har alltmer kommit fram till att bestraffning vid ett oönskat beteende är en onödig och tidskrävande omväg, ett ineffektivt sätt att lära in något för att uppnå ett HÅLLBART mål.

När vi ryter ”FY!” så har vi i och för sig sagt till hunden, hästen mm att den gör FEL – men vi har ju de facto inte kommit en millimeter närmre det beteende vi i slutänden vill uppnå.
När vi sagt ”FY” eller skrikit ett argt ”NEJ”, så måste vi ju ändå visa och lära in och belöna det önskade beteendet efteråt.

Om hunden (hästen etc) bekräftas när den gör ”rätt” vid inlärningen, så kommer önskat beteende att befästas – mer och mer för varje positiv förstärkning. Ett ”Fy” blir således en helt onödig och tidskrävande omväg som i sig alls icke leder till ett önskat beteende.

Detta sätt att träna husdjur, med positiv förstärkning (tillsammans med frivillighantering, berikning och andra förstärkande metoder, för att uppnå harmoni i ”flocken”), har kommit att bli alltmer tongivande (det finns en bit kvar dock….) – inte bara i Sverige. Varför går då uppfattningen om hur vi ska lära och leva som människor i ett samhälle i precis motsatt riktning? Mer exkludering, mer bestraffning, mer ”lyd och håll käft och anpassa dig om du vill bli insläppt i vårt samhälle/ i vår flock”. Mer ”FY!”

Tryggare individer med positiv förstärkning och mindre ”FY”
Varför har vi i allt större utsträckning utvecklat vårt sätt att använda positiv förstärkning när vi tränar våra husdjur – med gott resultat – samtidigt som vi alltmer avvecklar det tänket när det gäller vårt samhälle/ vår människoflock…?

Man kan förstås dra detta ”hund(och häst)-resonemang” hur långt som helst …även om det nästan blir lite….. 🙂 😉 :

En hund som äter bra man håller sig friskare och kan presterar bättre på träning och på jobb.
En hund som har en bra och trygg sovplats och en trygg familjs håller sig friskare och presterar bättre på träning och jobb.
En hund som slipper fly undan misär eller som behöver leta mat på gatan, håller sig friskare och presterar bättre på träning och jobb…

osv osv….

Vi står vid ett vägskäl. Välj med kärlek och förnuft i september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.