Vita, du fattas oss…

November. Strax första advent. I fredags fick vi ta förväl av Vita, som varit i vår flock i 28 år. Hon föddes den 7 oktober 1993, första frostnatten. Oväntad, men mycket älskad och välkommen. Hennes mamma, Chaka Kahn, hade köpts till sonen ett knappt år tidigare, när sonen fyllde tre. Det var vår första häst på gården. Chaka var en mycket bestämd dam, som inte hade någon som helst lust att umgås med människor, allra minst barn. Det vill säga alla människor och barn förutom sonen, som hon älskade – ja, fullständigt avgudade – sedan deras första möte. En kärlek som höll i sig tills hon hastigt lämnade oss, som om det var hennes eget beslut, en sommardag för två år sedan. Då var hon 32 år gammal.

När vi skaffade Chaka Kahn, så var det ingen som hade en aning om att hon var dräktig. Konstigt kan tyckas – men hon var en rymmare och där hon bott tidigare fanns det tre trevliga hingstar. När hon blev allt rundare om magen i slutet av sommaren tillkallades veterinär, som inte heller trodde att hon var dräktig utan bara lite väl ”välfödd” av sommarens grönska. Men…den där tidiga, frostiga morgonen i grandungen, stod plötsligt Vita där. Jag trodde först att det var ett rådjur, som av någon anledning tytt sig till Chaka. Men…det var ett litet, långbent, ljusbrunt föl, med en stor vit, bruten stjärna i pannan. Söt som socker.


Vita, som fick hela namnet Vita Merlini – döpt efter Morgan le Fay och Vita Sackville-West – var en mycket speciell häst. Snäll och gosig, men rädd för allt som var nytt eller när det gjordes förändringar. Byta hage var skräck. Lämna mamma i fem minuter var panik. Då forcerade hon allt i sin väg – tills hon tagit sig till sin mammas sida, där det alltid var tryggt.

Vita, Chaka Kahn och CC, fåret som blev 13 år och som trodde att hon var häst!


När Vita var gammal nog att ridas in, så fungerade det bara inte. Hon kom inte ihåg från dag till dag vad vi tränat på och blev bara rädd. Och faktiskt helt förtvivlad. Att bli irriterad på henne var absolut ingen som helst lösning. Jag började fundera på om hon hade lite autism. Alla förändringar gav henne panik, men när varje dag var likadan, samma, samma – lugn och fint – så fungerade det för henne. Jag började läsa på, fundera, ta reda mig mer. Under tiden hade flocken utökats med ett fullblod, stoet Countess Matthias och så småningom, 2003, så föddes Matthias dotter Zarahbon (döpt efter dotterns ord för ”ballong”: sarabong).

Countess Matthias, Vita, Chaka Kahn och lilla CC

Det var då jag fick kontakt med fantastiska Ellen Ofstad, som lärde mig om belöningsbaserad hästträning, om hästkommunikation med hjälp av kroppsspråk och plötsligt öppnade sig en ny värld för mig, som kändes fantastisk och tryggare och enklare i hästhanteringen. Och det blev en väg in till Vita. Hon förstod. Hon blev trygg i hanteringen. ÄNTLIGEN!!

Zarahbon

Jag lät bli att försöka rida in Vita. Istället tränade vi på saker från marken. ”Följa John”, dirigering med kroppsspråket, balansövningar….DET FUNKADE!!

Under tiden utökades flocken med ännu en häst. En Welshponny, född 1987 – Pamela – till dottern. Pamela var då 19 år och hade inte fungerat i hanteringen på ridskolan där hon stod, även om hon fungerade som läromästare när väl barnen satt på henne. Men hon var mer eller mindre blockhalt, hade sadeltvång, var bakskygg och lite rädd överlag. Men dottern älskade henne.
Det tog ett år av träning enligt modellen jag lärt av Ellen – sen var hältan, sadeltvånget och skyggheten borta. Pamela blev, precis som Chaka, 32 år.

Söta Pamela

Countess Matthias, som också var född 1987, dog hastigt genom en olycksalig händelse när hon var 19 år. Hon hade under tiden hon var här – ganska brutalt – tagit över kommandot i hagen från Chaka Kahn. I samma ögonblick som Matthias dog, återinförde Chaka sin hårda med rättvisa disciplin i hagen, där hon bestämde i princip ALLT.

Chaka Kahn, Vita, Zarahbon och Pamela


När Vitas mamma Chaka dog var jag orolig för hur det skulle påverka Vita, som ju gått med Chaka hela sitt liv. Men det fungerade förvånansvärt bra. Hon hade allt mer tytt sig alltmer till Zarahbon och de var ”klikompisar”. När Zarahbon några år tidigare drabbades av en stor tumör i huvudet (som 3 tennisbollar, enligt veterinären) och genomgick en gigantisk operation 2015, där 5 titanplattor fick bygga upp nya bihålor, så var det Vita och Pamela som fick turas om att vara sällskap åt Zarahbon under den långa rehabiliteringen.

Vita och Zarahbon
nyopererad Zarahbon

Hösten 2019 kom en ny medlem till hästflocken – Vikur. Han kom direkt från island och hade varit ett impulsköp 2015, samma år som han föddes. Förutom ett rejält slagsmål med Zarahbon några månader efter ankomst, så kom han in bra i flocken. Vita, som i vanliga fall blev rädd för okända hästar, gillade honom med en gång!

Så – i förrgår – blev Vita plötsligt dålig. Hon hade varit ute och förvisso hade det regnat, men det har aldrig varit ett problem tidigare. På morgonen var hon pigg och fin och busig vid utsläpp i vanlig ordning. Sedan en tid hade hon fått luserngröt som kraftfoder, eftersom hon hade svårt att tillgodogöra sig höet och ute i den stora hagen var det mycket att beta för en ponny fortfarande. Men…på kvällen var det som om hon inte kunde hålla cirkulationen igång. Hon tappade i temp och skakade och ville inte äta. Jag lade på dubbla tecken och masserade varannan timme och hon tycktes komma igång igen. Men hon var svullen i bakbenen och hon var lite vinglig. Så fort jag slutade massera tappade hon i värme.

Att bo med en djurflock innebär, förutom all den outsinliga kärlek man får, att man har ett ansvar för djurens välmående. Jag våndades i mina tankar. Är det dags? Jag ringde vänner med häst. Jag ringde min fantastiska veterinär. Jo – det är dags. Släpp taget. Jag våndades igen. Sen ringde jag samtalet.

Vita – den sista dagen.

Det var en vacker dag fredags, mitt i all ledsenhet. Solen visade sig för första gången på en månad. Hela förmiddagen gick Vita med Zarahbon och Vikur och betade i hagen. Strax efter lunch tog vi förväl av henne. Lugnt och fint i solens sken. 28 år. I 28 år har hon varit en del av livet här på gården. I hela sitt liv.

Nu är Vita Merlini återförenad med sin Chaka Kahn. Med fri tillgång på evigt gröna ängars gräs.

Tack vackra Vita. Du fattas oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.