Tid att drömma, tänka, reflektera.

När hundar, katter och hästar fått morgonpromenad, mat och blivit utsläppta och jag har svept några koppar svart kaffe, vill jag gärna ägna mig åt mina favoritsysselsättningar. Gå runt i huset och i trädgården och drömma.  Drömma och Tänka och Reflektera. Ibland skriva ner tankarna och låta det bli en dagbokstext eller en dikt eller en sång. Det finns hundratals sparade av varje sort. I en koffert i lagret bakom min gamla lanthandelslokal ligger dagböckerna. Det har blivit ett 70-tal. Jag började skriva dagböcker samma år som jag började skolan och sen har det fortsatt. Jag har mina väderkalendrar också. De började jag fylla i när jag flyttade hit och om en knapp månad är det 31 år sedan. Och mina fragment av minnen, texter, inspelningar, idéer. Samlade på olika ställen. I datorn, i skrivböcker, i mobilen, i lådor…överallt, tillsammans med väldigt mycket saker som av en eller annan anledning triggar min fantasi.

Den här gården är mitt hem. Men det är mer än så. Det är en förlängning av mig, min livskamrat och platsen där jag helst av allt vill vara hela tiden. Det finns de som säger att det är mitt fängelse, att gården äger mig, att sakerna äger mig – men det är mitt eget paradis, trots att hängrännorna läcker, vindskivorna skevar, fönstren flagnar och kirskålen tagit makten i trädgården. Jag älskar att vara här. Trots allt.

Min enda önskan har varit – och är – att kunna stanna här och ägna mig åt mina favoritsysselsättningar på heltid. Drömma, tänka, reflektera, skriva. Hänga med djuren och snickra. Jag kan utan problem fylla hela min tillvaro så. Men tyvärr inte plånboken. Så varje dag är också fylld av ett ständigt dilemma. Vilken del av det jag egentligen vill göra, måste ge vika för brödfödotiden?

Det är märkligt, egentligen. Vi lever våra liv i ständig strävan, väntan och längtan efter att få mer tid vi själva kan styra över. Det är något allvarligt fel i den ekvationen. Den går inte ihop. Min önskan stör ingen annan, belastar ingen annan.

Ändå är jag en lycklig själ, som inte behöver vara på flykt undan svält, krig, förtryck och förnedring. Jag är lyckligt lottad. Kan utföra större delen av mitt arbete hemifrån. Ett roligt jobb. Ett kreativt jobb. En tursam människa som råkar vara född på en plats där jag får lov att drömma, tänka och reflektera – nästan precis hur högt och stort jag vill. I det STORA. I det lilla, så räcker inte min egentid. Jag vill ha MER tid att spendera med mig själv, mina djur och min gård.

”Du måste bidra!”, utbrister någon. Ja, om mitt konstnärliga uttryck och mitt enkla liv inte räcker för att betala ”livsabonnemanget”, så hade jag gärna utfört något samhällsnyttigt för att bidra till vårt gemensamma, i utbyte mot tid att vara här. Medborgarlön och samhällstjänst, kanske?

Nu är det viruskarantän i världen. Vi måste följa rekommendationerna att stanna hemma. Det betyder att det också är en tid att kunna hitta ett lugn i det, i alla fall för oss i den rika världen som fortfarande har mat och frihet och därför k a n sitta lugnt i båten och vänta. För många är det svårt. Kanske smärtsamt att få tid över att drömma, tänka och reflektera? Kanske är mångas snabba tempo i vardagen ett sätt att slippa fundera för mycket? För många – också för mig – finns det en oro över hur det ska gå med den egna ekonomin. Fast…det har jag i och för sig levt med i hela mitt liv. Jag är van. Och vet att man bara kan göra så gott man kan. Mer än så kan man inte göra.

Jag har gården. Den är en förlängning, en bild av det som lever inuti. En spegel, en samtalspart. Som svarar, som ifrågasätter, som kräver min tanke. Som kräver min tid. Och vi mår bäst tillsammans när vi går i sakta mak och tar ett steg i taget.

Att sitta på en stol utanför hästarnas boxar på kvällen och höra hur de förnöjsamt tuggar på sitt hö är trygghet. Att ta första kaffekoppen på trappan tidig morgon när hela byn är tyst och fåglarnas vårflit är enda sällskapet är njutning. Att få tid att drömma, reflektera och tänka är livets bästa. Det ÄR livet. Mitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.