Det är nu vi behöver den – Musiken.

Bob Dylan ligger 1:a på Billboard. För första gången. Och det med ett megalångt, tungt epos, som en film i ord, en berättelse. Ett statement.
Och det är nu vi behöver dem. Musikhjältarna som både kan få oss att både dansa och tänka. Som lockar oss att lyssna, samla kraft och protestera. Som kan ingjuta mod. Som talar om att resa sig upp och säga att det är åt helvete, men om vi bara inte är tysta så går det. Om vi håller fast vid att det goda måste vinna. Om vi tänker på fler än oss själva och är solidariska med dem som har det tufft. Om vi tror på det fria ordet och alla människors rätt till samma förutsättningar. Som Dylan, Neil Young, Lennon…


”Lets keep open eye”, sjunger Dylan i sin Murder Most Foul.  Och radar upp stroferna som betytt något. Som påminner oss, som uppmanar oss. Att leta fram de gamla plattorna och spela dem igen. Att hitta trådarna, väven av historia som finns i musiken. Får oss att spinna vidare framåt. För att få känna det där nätet av musik fånga upp oss när vi faller. För att ge oss mod att fortsätta väva trådar av mod och kärlek. Musik.

Och vi som haft ynnesten att växa upp på 60-, 70- och 80-talet fattar direkt vad de menar. Vi manades på av Rockhjältarna, av Konstnärerna, av Texterna.  Och när vi letade oss bakåt, för att förstå var de hittat magin och kraften, hittade vi Charlie Parker, Billie Holiday, Chet… I Dylans epos finns en hel låtlista…

Vi slutar inte spela.
Det finns nästan inga sätt att försörja sig på musiken just nu. Skivförsäljningen dog för länge sedan. Streamingtjänsterna ger minimalt betalt. Konserterna, som ger ungefär samma inkomst som de gjorde för 30 år sedan, är på andras villkor när utbudet styrts upp av marknadskrafter…men de fanns fram tills nyss. Just nu finns inte heller de. Men musiken fortsätter. Det måste den. ”Keep On Rockin´In The Free World”, som Neil uppmanar. Och plötsligt flödar livespelningar på sociala medier. För musiken får inte tystna. Vi slutar inte spela. Och vi fortsätter att lyssna på våra hjältar. Vi fortsätter att tro och vi fortsätter att vara modiga. För det måste vi.

Och Dylan ligger 1:a på Billboard. Med en berättelse som kretsar runt mordet på JFK, men som i sin storhet förstärker den där väven av mod…och lite vemod. Så som bara musiken kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.