Våren är på väg – jag har statistiska bevis!

Statistiskt sett är våren antingen väldigt borta eller nära förestående. I alla fall om man följer min helt ovetenskapliga statistik. Jag har med viss oregelbundenhet för bok över väder, vind, temperaturer och blomning under de snart 21 år jag bott på landet. Mest som stöd för mitt eget minne, så jag vet när vad ska göras på gården. Viktiga göromål kan lätt bagatelliseras och marginaliseras när någon kul konsert, nåt nytt projekt eller nya intressanta människor man möter upptar all tankeverksamhet.

Det värsta som kan hända för skötseln av gården är när man blir förälskad. För även om man fylls av energi, så går liksom den energin sin egen väg och det känns betydligt viktigare att sitta i timmar och skriva sonetter och kärleksbrev som aldrig skickas, fotografera små, vackra detaljer som en liten insekt eller en blomknopp, än att gräva i rabatter. Det borde vara tvärtom. Så är det för vissa, har jag hört.

Nå – min ovetenskapliga statistik har berett mycket glädje faktiskt. Det ÄR kul att möta andra väder”nördar” och jämföra anteckningar. Ibland uppstår meningsskiljaktigheter om hur den eller den stormen tog var, hur mycket regn som faktiskt kom den där sommaren och när värsta snökaoset egentligen var. Min ex-mans far var en sådan vädernörd och det var många, många gånger jag fick cykla hem från eftermiddagskaffet ( jag hade mina hästar på sommarbete på exets föräldragård…långt innan jag träffade exet, faktiskt!) och hämta min kalender, så att vi kunde komma överens om vad som egentligen hände. Det var kul. I alla fall för oss.

Så – mitt i detta snökaos – kommer här några ovetenskapliga, men dock iakttagna, hållpunkter att se fram emot eller förfäras över;

3 februari 1994 – Första vintergäcken och första snödropparna uppe. Snöslask +-0 grader
3 februari 1996 – Fortfarande snö och kallt. Snö sedan början av december. Snöar. Förkultiverat isop, hänglobelia, paprika,mejram, mexikansk spikklubba
11 februari 2000 – snödropparna uppe. Snölös vinter så långt. Blåsigt och regnigt sedan två månader.

19 februari 1996 – Full snöstorm. Insnöade totalt. 20 sekundmeter. Lagat staket. Förkultiverat oregano och timjan.
23 februari 1997 – Allra första snödropparna och vintergäcken envisas med att säga;” Vår!”
24 februari 1995 – Snödroppar och intergäck i en misskött trädgård. Vårsol och snöblandat regn. 8 grader och blåsigt.

29 februari 1994 – Kraftig översvämning. 8 miljoner liter vatten pumpas ut från källare och trädgård. Brandkår och tv här.

30 mars 2009 – Snö igen! När man trodde våren var här….

4 april 1994 – Krokus, vintergäck, snödroppar blommar för fullt, överallt. Det är vår!
4 april 2009 – Våren här! Grävt potatisland. Planterat.
12 april 1993 – Vårblommor och tidigar tulpaner blommar

13 april 1996 – Snö igen. Nu har vi haft snö i fem månader.
23 april 1996 – Totalt omslag. Ca 25 plusgrader i skuggan för tredje dagen. Idag uppe på 29 grader som mest. Nu kom visst sommaren…fast snön har inte smält bort än.

27 april 2009 – 25 grader varmt i skuggan. Forsythia, gullvivor och viol blommar. Grävt fram gamla gårdsplanen som visar sig vara mina förfäders gårdsplan..!!

När jag ittar ut genom köksfönstret idag, så snöar det. Inatt var det kaos och vi har fått 3 nya dm snö ovanpå allt det som redan tidigare täckte marken. Att skotta upp alla gångar och därmed utmana vädrets makter och krafter är ett slag som förlorades redan för några veckor sedan.

Men…baserat på mina vädernoteringar…Jag tror på en vår även i år….men när den kommer…det är en annan femma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.