Jag börjar bli uttråkad…

Jag börjar bli uttråkad. Dagarna är långa och bara går. Försvinner. Det är ganska skönt, för jag tycker att det räcker med mörker och vinter och kyla och snö nu. Jag har förstått poängen och hoppas att jag ska göra annorlunda nästa vinter. Det vill säga f ö r b e r e d a mig. Skaffa ved i god tid. Laga massor av portionsförpackade middagar. Baka bröd och ha i frysen. Torka kryddor och örter och lägga i vackra burkar, så att jag kan ta fram dem och lukta på dem och bli glad och tänka att det var tur att jag sparade sommaren och hösten i små burkar.

Jag börjar bli uttråkad och mesta tiden går åt till långa resonemang med mig själv om varför världen ser ut som den gör, om varför så många är så rädda för att inte vara tillräckligt vackra, tillräckligt framgångsrika, tillräckligt lyckade i andras ögon och diskuterar med mig själv hur långt jag ska våga ta det i praktiken. Jag håller brandtal i mitt kök för katterna och hunden om hur fel det blivit att människan med alla medel försöker styra upp den tillvaron som innefattar alla andra levande varelser, om den fullständigt galna tillåtelsen människan gett sig själv att döda älgar för att det inte ska bli för många trafikolyckor och döda vargar för att vi dödat deras mat och för att de då försöker överleva genom att sno tillbaka lite av maten – med den väsentliga skillnaden att syftet för vargarna inte har någon ursäkt, inte är att jaga som ”fritidssysselsättning” och kalla det för en massa annat. Katterna och hunden förstår precis vad jag menar.

Jag börjar bli uttråkad och försöker identifiera förvandlingen medan den sker – från bara svart till ett sammelsurium av svart, ilsket röd, snöstorm och oväder, där min energi går från minus till många plus – sakta, nästan omärkbart – där min kropp och hjärna utan min tillåtelse laddar för att kunna arbeta alldeles för många timmar, veckor, månader utan vila. Fortfarande svart – men mer intensivt, argt rött i mitten som småexploderar mest hela tiden.

Jag börjar bli uttråkad och tänker att det säkert är bra för mig på något sätt och jag ska hålla kvar i den känslan, så att jag inte tappar fotfästet. Men så blir jag arg – arg på att Charles Bukowski bara kan vara en manlig förebild i sitt grottande av fulhet och gyttja och ändå geniförklaras, medan motsvarande kvinnlig figur blir tragisk på nåt vis. Arg för att någon väninna säger till mig att jag inte ska ha pyjamasen på mig under kläderna, att jag ska tvätta håret och måla på läppstiftet, ska ta fram min kvinnlighet och vila i den. Jag VILL INTE det. Varför ska jag ge en bild av mig själv som inte är sann?

Jag börjar bli uttråkad och köpte en ny klänning, en ny kofta och ett läppstift. Och fasar för vad som ska hända nu. I förvandlingen kan konstiga saker hända, som att jag drar på mina skitiga Addidasbrallor utanpå pyjamasen, huvtröja, de trasiga gummistövlarna, den ännu skitigare och trasiga täckjackan där fickorna är proppfulla av hö och balband, en oformlig röd mössa som är alldeles för stor och som åker ner över ögonen hela tiden och smetar på det nya läppstiftet för att gå ut till stallet eller åka ner till affären. Det är lite roligt. Jag ser rolig ut när jag gör så.

Jag börjar bli uttråkad och därför kan jag inte plocka den rena disken ur diskmaskinen och sätta in den skitiga – det funkar bara inte –  så både diskmaskinen och diskbänken är belamrad. Det går inte att göra sådana saker när det arga röda, explosiva i mitten får små vulkanutbrott och blandar sig med det svarta, när det inre börjar glöda och pocka på…det bara går inte att göra något åt diskbänken då….och jag tänker att det i alla fall såg okey ut för några dagar sedan. Och det är bara jag och katterna och hunden här ändå. Och på något sätt passar det in som en scenografi…inget händer utanpå och runtomkring…men det händer en jävla massa inuti!

En reaktion till “Jag börjar bli uttråkad…

  1. tillåt dig att bara vara …. kan inte ge så mycket mer råd. insidan styr så mycket…kramiz/sarah

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.